PRODAJA: info@croadria.hr

01/6000-960

PODRŠKA: pomoc@croadria.hr

01/6000-966

Kako registrirati besplatnu .hr domenu?

besplatna hr domena

Želite li da Vašu firmu, organizaciju ili samostalnu djelatnost drugi mogu pronaći i na Internetu, velik dio troška već unaprijed možete srezati tako da se prijavite za besplatnu .hr domenu s imenom Vaše djelatnosti (odnosno osobnim imenom u slučaju fizičke osobe). U nastavku provjerite zadovoljavate li uvjete i što točno trebate učiniti kako biste obavili registraciju besplatne domene za svoju web stranicu.

Naravno, za slučaj da ste već sve istražili i odlučili se za uzimanje web domene, preskočite na kraj ovog članka ili nam se javite izravno za pomoć pri registraciji (telefon i e-mail adresa navedeni su pri vrhu stranice).

 

Tko ima pravo na registraciju besplatne .hr domene?

Sve pravne i fizičke osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost registriranu u Republici Hrvatskoj imaju pravo na jednu besplatnu .hr domenu. Ovo, u malo manje službenom jeziku, znači da se hr domena može besplatno registrirati:

  • ako imate tvrtku, udrugu ili drugu organizaciju (npr. tvrtka za prodaju internet usluga)
  • ako imate obrt ili zanat (npr. poljoprivredna proizvodnja)
  • ako ste samostalni djelatnik (npr. freelance dizajner)

 

Naravno, ovo sve vrijedi uz već prethodno spomenuti uvjet da je Vaša djelatnost registrirana u Hrvatskoj.

 

Postupak registracije – preko Vašeg pružatelja hostinga

Postupak registracije za pružatelje web hostinga zapravo je jedan vrlo uhodan i rutinski postupak. U Croadriji također možemo, uz Vašu suradnju, ubrzati ovaj proces te pripremiti sve što je potrebno kako biste obavili jednostavnu registraciju bez glavobolje.

Nakon što dobijemo upit (mailom na info@croadria.com ili telefonom na +385 01/6000-960), za početak nam je dovoljno nekoliko osnovnih informacija o djelatnosti kako bismo Vam eventualno uštedili vrijeme oko toga koje dokumente trebate priložiti i gdje ih možete zatražiti.

Najčešće, cijeli proces može se od početka do kraja odraditi u vrlo kratkom vremenu (unutar 1-2h) nakon čega Vam preostaje samo pričekati da se Vaša domena aktivira (ovisi o vršnom registraru i često se dovršava unutar 24h).

 

Postupak registracije – ako to želite sami obaviti

Ako se ipak odlučite samo registrirati besplatnu .hr domenu – i zadovoljavate uvjete besplatne registracije .hr domene te imate dovoljno vremena i strpljenja da sami obavite registraciju, možete cjelokupnu prijavu napraviti preko online sučelja.

CARNetova registracija besplatne hr domene
CARNetovo online sučelje za registraciju besplatne .hr domene

 

Za ovaj slučaj, slijedite ovih nekoliko koraka i naputaka:

1. Otvorite početni obrazac za registraciju na linku https://domene.hr/portal/register/hr

2. Ispunite odgovarajuće podatke i kliknite na “Nastavi”

3. U slučaju potrebe za dodatnim dokumentima sustav će Vas uputiti da ih pošaljete ili uploadate. Popis potrebnih dokumenata (ovisno o tipu Vaše djelatnosti) možete vidjeti na linku https://domene.hr/portal/registrationdocuments

4. Odaberite željenu domenu od ponuđenih ili unesite svoju, zajedno s ostalim podacima te pokrenite registraciju

5. Ako ste odabrali jednu od ponuđenih domena, Vaša domena će biti registrirana odmah, a ukoliko niste, rješenje o registraciji dobit ćete unutar 24h

 

Pripazite na točnost svih podataka i na odabir e-mail adrese koju ćete koristiti kasnije i za upravljanje domenom. Osim ovoga, vrijedi pripaziti i na odabir imena same domene prema CARNetovom službenom Pravilniku o ustrojstvu i upravljanju vršnom nacionalnom internetskom domenom.

Dodatne savjete oko odabira imena Vaše web domene možete pronaći u nastavku.

 

Na što treba dodatno obratiti pozornost

Postoji nekoliko važnih elemenata na koje trebate obratiti pažnju pri odabiru i registraciji besplatne .hr domene.

CARNetov pravilnik propisuje da svaka pravna ili fizička osoba koja zadovoljava uvjete za registraciju:

  • ima pravo samo na jednu besplatnu .hr domenu
  • mora u u imenu domene sadržavati registrirano ime organizacije, obrta ili fizičke osobe – pri čemu ste naravno slobodni posegnuti za skraćenom verzijom imena, inicijalima i dodatnim riječima (npr. ime grada gdje se nalazite ili opis djelatnosti)

Neki od primjera ispravne besplatne .hr domene: “ivan-horvat.hr”, “stolarija-horvat.hr”, “informaticka-oprema-horvat.hr”, “info-oprema-horvat.hr”, “io-horvat.hr” i sl.

 

Ono što nije propisano pravilnikom ali je isto tako vrijedno napomenuti je da:

  • registracija traje do max 24h (može se ubrzati do 1-2h)
  • registracija je po pretpostavci javna (podaci o registrantu su dostupni na internetu), osim ako uzmete dodatnu uslugu zaštite privatnosti
  • kod registracije domena s dijakritičkim znakovima postoji mogućnost da neki stariji e-mail klijenti ili web preglednici neće podržavati takvu domenu pa neće moći otvoriti Vašu web stranicu

 

Želim registrirati besplatnu .hr domenu – što sada?

Sada ste Vi na redu – no, prije svega, provjerite je li Vaša željena domena slobodna. To možete učiniti npr. i na Croadrijinoj provjeri dostupnosti.

U slučaju da je slobodna i želite je registrirati besplatno ili samo želite savjet oko imena domene, možete nas kontaktirati direktno putem chata, e-maila (info@croadria.com) ili telefona (+385 01/6000-960) pa Vas možemo provesti kroz proces.

Javite nam se i dopustite nama da preuzmemo Vaše birokratske muke, a Vi ćete pri tome brže i jednostavnije doći do besplatne .hr domene za svoju web stranicu.

 

Naruči svoj web hosting