PRODAJA: info@croadria.hr

01/6000-960

PODRŠKA: pomoc@croadria.hr

01/6000-966

Administracija za korisnike

User Self Management je sučelje namijenjeno korisniku / vlasniku pojedinačne email adrese kako bi mogao sam sebi podesiti postavke za mail račun.

Details

U ovoj rubrici, koja se otvori prva nakon ulaska u User Self Management (nadalje USM), nalazi se puno ime računa odnosno osobe koja koristi račun, kontakt broj te izbornik s izborom jezika sučelja.

Također, sa strane možemo vidjeti izbornik s ostalim opcijama koje se nude u USM-u od kojih smo već neke obradili u dijelu uputa o administraciji email servera (Filtering, Spam i Friends).

Forwarding

1

U Forwarding dijelu sučelja možemo namjestiti preusmjeravanje email adrese na jednu ili više email adresa (odvojenih zarezom). Također možemo uključiti opciju brisanja originalne poruke, te mogućnost da nam se poruka proslijedi na odgovarajuću adresu samo ako ne prelazi određenu veličinu izraženu u KB. Ako email poruka prelazi određenu veličinu i ako imamo uključenu opciju notifikacije, tada ćemo za takve poruke dobiti samo obavijest. U gornjem primjeru uključeno je preusmjeravanje poruka (bez zadržavanja kopije) na test@croadria.com email adresu samo ako email poruka ne prelazi 5120 KB (što je točno 5 MB).

U Forwarding sučelju također možemo uključiti i podesiti automatski odgovor na email poruke.

2

Osim što možemo definirati naslov (‘Message subject’) i sadržaj (‘Message body’) poruke, također možemo podesiti:

da autoresponder odgovara samo ako je mail poslan izravno na adresu korisnika;

koliko se često na određenu adresu šalje automatski odgovor/poruka;

nakon koliko se vremena automatski odgovor sam isključuje.

Password

U ovom dijelu sučelja možemo promijeniti lozinku te postaviti niz pitanja pomoću kojih možemo kasnije povratiti izgubljenu / zaboravljenu lozinku.

Aliases

Ovdje možemo kreirati zamjenska imena za korisničku email adresu tzv. aliase. Za kreiranje aliasa je potrebno pritisnuti gumb ‘Create Alias’ te upisati određenu riječ (maksimalne dužine 20 znakova). Popis aliasa možemo vidjeti pritiskom na gumb ‘Aliases’.

Mailbox

Mailbox sučelje nam omogućuje ograničeno upravljanje poštanskim sandučićem (mailboxom) za našu email adresu. Samo upravljanje podijeljeno je u tri dijela:

Settings

U ‘Settings’ dijelu sučelja vidimo trenutno stanje mailboxa za našu email adresu. Za svaki mail možemo vidjeti sljedeće informacije:

veličinu (Size)

pošiljatelja (From)

naslov poruke (Subject)

vrijeme slanja (Sent)

vrijeme primitka (Recieved)

te ako kliknemo na link ‘view’, sadržaj maila, odnosno zaglavlje maila (ako kliknemo na link ‘show headers’).

Nakon klika na link ‘view’ otvara nam se prozor u kojemu osim već spomenutog prikaza sadržaja/zaglavlja maila imamo i gumbe za:

brisanje maila

te sljedeće dvije opcije koje trenutno nisu u funkciji:

označavanje maila kao SPAM-a

označavanje maila da nije SPAM.

Osim svih navedenih opcija u ‘Settings’ dijelu sučelja možemo još:

označiti/selektirati mailove kako bismo ih obrisali

izračunati ponovno (‘Recalculate’) veličinu našeg mailboxa (Quota)

odabrati broj mailova koji želimo prikazati po stranici.

Archive

U dijelu ‘Archive’ možemo postaviti automatsko arhiviranje poruka po zadanim kriterijima.

Import

Opcija Import nam omogućuje dohvaćanje (Fetch) mailova s nekog drugog servera.

Ako dohvaćanje nije gotovo u periodu od 30 sekundi, ono se nastavlja u pozadini.

Mail Notification

Ako želite da vam se pošalje mail obavijest kako ste primili mail, potrebno je adresu na koju želite primati obavijesti upisati u praznu kućicu.

SPF

SPF je skraćenica od Sender Policy Framework koji označava (otvoreni) standard namijenjen za sprečavanje zloupotrebe adrese pošiljatelja (return-path, tj. envelope sender address). SPF se implementira tako da vlasnik domene unutar TXT zapisa u DNS-u definira s kojih računala odnosno mail servera je dopušteno slanje emailova koji se nalaze na toj određenoj domeni. Npr. vlasnik domene croadria.com može definirati da je mail server mail.croadria.com jedini mail server / računalo s kojega je dopušteno slanje mailova koji završavaju s “@croadria.com”. Korisnici slobodno mogu isključiti SPF sustav, kako na razini domene tako i na razini određene mail adrese.

Više o SPF-u možete saznati na sljedećim adresama:

https://www.openspf.org

https://en.wikipedia.org/wiki/Sender_Policy_Framework